Selecteer een pagina
  • Elyseum: evenwicht tussen Levendigheid en Rust

Dit is een wijk in volle evolutie, waar altijd wat te beleven valt, net zoals rond het Kasteleinsplein. Ze ligt dicht bij de Europese instellingen, wordt goed bediend door het openbaar vervoer (van metro tot Villo!) en bevindt zich vlakbij de vijvers van Elsene. Het is een kruispunt tussen twee werelden.

Enerzijds is dit een wijk die bruist van het leven, met alle luxemerken van de hoofdstad maar ook kleine buurtwinkeltjes, cafés, restaurants en terrasjes.

 

Anderzijds is er de rust van de zijstraatjes, die aanzetten tot doelloos geslenter, leuke wandelingen, kortom een moment van rust. Ook op cultureel vlak valt er heel wat te ontdekken. Van het Museum van Elsene tot het architectuurmuseum en La Loge (gevestigd in een oude vrijmetselaarsloge), of nog de Sint-Bonifatiuskerk. En niet te vergeten ‘Flagey’, het volledig aan muziek en film gewijde cultuurcentrum: geen mens die hier niet aan zijn trekken komt! Ook liefhebbers van markten vinden hun gading op de markt van het Flageyplein.

U zit hier ook goed qua onderwijs. Er zijn maar liefst twaalf scholen in de buurt, waaronder twee gerenommeerde atheneums, een muziekacademie en een theaterschool. Elyseum biedt u net als de wijk een combinatie van het gezellige stadsleven en rust, dankzij de ligging aan de binnenzijde van het huizenblok.

  • Oorsprong

De oorsprong van dit project was een administratief gebouw met 12.000 m² kantoorruimte.

Het werd begin jaren ’50 in de Elyzeese Veldenstraat gebouwd door Maxime Brunfaut, om de Rijksdienst voor Jaarlijkse Vakantie (RJV) te huisvesten.

Rond 1975 verwerft de RJV een aantal panden en kleine herenhuizen in de Kruisstraat en Elsensesteenweg die werden vernietigd en vervangen door het huidige gebouw, een ontwerp van de Antwerpse functionele architecten Léon Stynen en Paul De Meyer.

De technologische evoluties van de afgelopen tien jaar hebben de benadering van het werk en het bedrijfsleven echter grondig veranderd, en bijgevolg werd deze plek te groot voor de activiteiten van de RJV. Die ruilde zijn 12.000 m² in Elsene in voor 4.000 m² in het centrum van Brussel, en lanceerde een aanbesteding voor de overname van het huizenblok.